על נפילת אסד בסוריה ועל היכולת לנבא
רונן ברגמן במאמרו בידיעות אחרונות (9 בדצמבר 2024) טוען כנגד אי היכולת של המודיעין לנבא את נפילת אסאד בסוריה: "בסופו של דבר ישראל החמיצה אירוע אסטרטגי משמעותי, והעובדה שהאירוע נפל בהפתעה.... היא לא ממש נחמה".
Image credit X.com @Charles_Lister
על אף ניסיונו העשיר הכותב 'נופל' בשני מקומות שרבים מאיתנו נופלים, הוא מניח ש:
· מה שניתן להבין בדיעבד אפשר היה גם להבין מראש
· שיחסי סיבה - תוצאה הם ברורים וקבועים או לפחות ניתנים לגילוי - כך שניתן לנבא.
במציאות מורכבת – ועל סף כאוס, כמו שקיימת בסוריה כבר למעלה מעשור, מתרחשת התופעה שמאפיינת מציאות כזאת: התהוות (emergence). דבר נוצר מתוך דבר באופן בלתי ניתן לחיזוי. מהאינטראקציה הלא-ליניארית בין השחקנים נוצרת מציאות חדשה. זהו מאפיין של הדינמיות של המערכת, בלי קשר לעוצמת המודיעין המופעלת כדי לגלות מה קורה. אפשר לחבר נקודות אחורה ולהסביר מה קרה – זו חוכמת הבדיעבד, אבל אין יכולת להבין את העתיד – לנבא.
מכאן שלא המודיעין ולא הקברניט יכולים להיערך לעתיד שניתן לחיזוי , אלא להתהוות שמצריכה יכולת חיישנות ומעקב תמידי (8200 - כבר אמרנו...). ככל שניתן לדמיין מראש, ניתן לכוון מאמצי מודיעין כדי לגלות התהוות של תכניות לשינוי - אבל, וזה אבל גדול, צריך את היכולת הן לדמיין והן לתעדף ולהכוון את משאבי המודיעין למעקב אחר שינויים כאלו.
הדרך העיקרית להתמודד עם מציאות שעל סף הכאוס היא בדרך הסימולציה: בניית תסריטים שמבוססים על היוריסטיקות (הנחות לגבי המציאות הזמנית) ותרגול עצמי להתמודד עם ההשלכות שלהן. (טוב עשה הצבא שערך תרגיל מטכ"לי, מיד כאשר התחילה להתרחש תנועת המורדים בסוריה, כדי לבחון את יכולות התגובה שלו). התסריטים צריכים להשתנות מתוך מעקב תמידי אחרי השתנות המציאות. בין היתר צריך לפתח את היכולת לדמיין את מה שאיננו ניתן לדמיון...
בשונה מהחשיבה הרווחת, בניית תסריטים במציאות מורכבת וכאוטית צריכה לנוע על שלושה צירים: (1) ההסתברות להתרחשות תרחיש מסוים; (2) הערך ומשמעות שלו התממשות שלו (נזקים, תועלות והשלכות); ו - (3) מהירות התגובה שלנו להתרחשותו (ככל שיותר קשה להגיב כך צריך לבנות יותר גיבויים). אם מתחשבים רק בהסתברות של התרחשות אירוע, ולא לוקחים בחשבון את שני המשתנים האחרים – מקבלים אירועי 7 באוקטובר.
מי שקושר את הנקודות שבין הכרעת חמאס, הכרעת חיזבאללה, הפגיעה באיראן והמרד בסוריה מחבר נקודות לאחור. לא שמעתי אף עתידן שראה את כל אחד מהללו קורה ואת ההשלכות של הרצף הזה.
בואו נתרגל: מי מוכן להעריך מה יקרה הלאה: גם ירדן תיפול? איראן תלך להיתגרענות? ערב הסעודית תיפול? מה הנקודה הבאה ברצף?
ולאור הרצף הזה, מה אנחנו צריכים לעשות עכשיו (אחרי שהשמדנו את היכולות הצבאיות של סוריה)? לתקוף את הגרעין האיראני? להרוג את המנהיגות האיראנית?
Comments