top of page

אם אנחנו נלחמים בקורונה – בואו נעשה את זה כמו לוחמים

יותר מידי פעמים נאמר לנו בחודשים האחרונים שאנחנו במלחמה אבל, לא יישמו את הרעיון של ניהול לחימה כהתנהגות רלוונטית למציאות. כיוון שאנחנו צפויים עדיין למערכה ארוכה – שנתיים כנראה, מה אנחנו יכולים ללמוד מלוחמים על התנהלות תואמת למצב?

במונחים צבאיים אנחנו מנהלים מערכה. מערכה מורכבת מקרבות. אנחנו צפויים לכמה קרבות בשנתיים הקרובות ולכן כדאי לנו לבנות את עצמנו לניצחון בקרבות שלנו. כדאי לשים לב שהמלחמה שלנו היא לא נגד הקורונה – זוהי מלחמתם של מפתחי החיסונים. אנחנו נלחמים נגד עצמנו, הסביבה העסקית והחברתית שלנו ונגד המתחרים שלנו.

ובכן, איך נערכים כדי לנצח קרבות בדרך לניצחון במערכה?

מצבאות אפשר ללמוד על ארבעה מצבי מפתח שאנחנו צריכים להיבנות להוביל:

· מנהיגות בשגרה – בהכנה למלחמה \ באימונים:

· מנהיגות בשטחי כינוס – במדרון אחורי

· מנהיגות בקרב, בהסתערות, בלחימה

· מנהיגות בהיערכות מחדש לאחר קרב




איך נוביל כל אחד מהמצבים הללו?

המטאפורה של שלבי המערכה השונים – אף שמנוסחת במושגים צבאיים כמעה, מדברת בעד עצמה ולא צריכה תרגום (לפחות לכל מי ששרת ביחידה לוחמת):

מנהיגות בשגרה – בהכנה למלחמה \ באימונים:

ה'שגרה' היא גם היערכות אל הלא נודע. בצבא אין שגרה יש התכוננות. מהי התכוננות שלנו? אנחנו בונים את היכולות כדי להגיב ביעילות לאתגרים המשתנים. המציאות המשתנה מצריכה אותנו לבנות 'דוקטרינה' (תפיסת עולם לגבי מהות האתגרים והדרך שבה צריך להיבנות כדי להתמודד איתם בהצלחה באמצעות הכשרת כ"א, תהליכי עבודה, ניהול משאבים קריטיים, מנהיגות וכד') ולאורה לבנות יכולות פיזיות, מנטליות, קוגניטיביות, ציוותיות וארגוניות לתסריטי ייחוס גנריים – מצבי עתיד שאנחנו יכולים להעריך שיתגשמו – מנהיגות משימתית טרנספורמטיבית.

כאשר מגיעים לתקופת משבר אנחנו נשענים על היכולות שבנינו – ככל שהללו מתאימים יותר למציאות החדשה כך ניכנס למשבר בצורה מוכנה יותר.


מנהיגות בשטחי כינוס – במדרון אחורי

כאשר מתקרב הקרב אנחנו נכנסים למצב מנטלי של שטחי כינוס, נכנסים ל'נוהל קרב' – אנחנו במדרון אחורי- עדיין לא במגע עם אויב, נערכים לקרב מסוים שניתן להחיל עליו מודיעין וליצור תמונת קרב צפוי. ההיערכות היא לקרב ספציפי, לאויב ספציפי, ואנחנו צריכים לבנות מורל ללחימה, להעביר את האחריות למנהיגי יחידות הכפופות על בסיס הגדרות תפקידים למשימה, ציוותי כוחות והטמעת תכנית לחימה. במידה ויש מספיק זמן אפשר גם לקיים משחקי מלחמה ותרגל כוחות למשימות מיוחדות שנגזרות מתכנית הקרב הספציפית.

אנחנו יכולים להסתובב בשטח ולגעת באנשים – שלוב של מנהיגות כריזמטית עם מנהיגות משרתת.


מנהיגות בקרב, בהסתערות, בלחימה

ניהול הקרב – ההסתערות והלחימה מצריכים סוג נוסף של הובלה, פקודות ברורות, ניתוח מציאות מתעדכן, מהירות תגובה, עידוד רוח קרב, עידוד המנהיגות הלוחמת, נוכחות קולית (יותר מאשר פיזית) בתקשורת – מנהיגות וירטואלית ושל דוגמא אישית לאומץ ונחישות.


מנהיגות בהיערכות מחדש לאחר קרב

יחידה לאחר קרב צריכה להיבנות במהירות לקרב הבא. עם סיום הקרב וניתוק המגע מהאויב מגיע הזמן לבנות מחדש את הכוח, את היכולות הגופניות, הנפשיות והציוותיות. צריך להפיק לקחים על התנהלות הארגון ולמהר להטמיע אותם, לבנות צוותי לחימה מחדש ולחזור לשטחי הכינוס שבהם ייודע הקרב הבא והתכניות איך לנצח גם בו - מנהיגות מכילה, קשובה ואנושית.

מה צפוי לנו?

אנחנו עתידים ל מצוא את עצמנו במצבי הקרב השונים בשנתיים הקרובות. ארבעת מצבי הקרב שתוארו מזמינים מגוון צורות של התנהלות מנהיגותית. היכולת לזהות באיזו מציאות אנחנו נמצאים ולאורה מה המהלכים וההתנהגויות המתאימות היא פחות ברורה ב'קרבות אזרחיים' בהשוואה לקרבות צבאיים,

אבל,

אם שזיהית נכון את המצב שבו אתה צריך להימצא, הבחירה המנהיגותית מתבהרת. בעת שאני כותב את הדברים הללו אנחנו נמצאים לאחר הקרב הראשון. כדאי לנו להיערך כאילו השני בדרך.

פוסטים קודמים אפשר למצוא ב- www.upgrade.co.il/blog

bottom of page